ПОЗИВАМО ВАС НА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ

икона
у Галерији 27, у Београду
1. октобра у 18h

ДЕО ТЕКСТА ИЗ КАТАЛОГА ИЗЛОЖБЕ

ОТКРИВАЊЕ НОВЕ ТВАРИ

доц. др Давор Џалто

Како сликати иконе данас? У којој мери је могуће, а то значи теолошки и црквено оправдано, мењати стил икона, њихову тематику и симболику, у односу на сликарство које је удаљено од нас неколико стотина, па и хиљаду година?

Ова питања се постављају пред свим иконописцима који на одговоран и освешћен начин прилазе иконопису, не као масовној продукцији предмета за „црквену употребу“, већ као светим сликама које имају своје место и смисао у литугрији, али и у свакодневном животу хришћана, животу који управо преко икона може бити преображен у непрекидну литургију.

Чини ми се да све ауторке чији су радови презентовани на овој изложби покушавају да дају одговор управо на ова питања. И поред низа веома значајних помака када је реч о православном иконопису у последњих неколико деценија, посао једне нове и аутентичне артикулације иконописа није ни изблиза завршен. Ову изложбу видим као значајан допринос у том правцу, и као пут ка дијалогу о икони, њеном значењу и визуелном идентитету у времену у коме живимо.

...


у следећим постовима могу се видети фотографије радова ауторки, које учествују на изложби

Нема коментара:

Постави коментар